Sergi Adamchuk's blog

Навчальна мова програмування для найменших.

Нещодавно у Масачусетському Технологічному Інституті розробили мову програмування для навчання програмуванню найменших - Scratch (Дряпанка).
Тут програми створюються легко, шляхом візуального складання блоків. Влітку розробники обіцяють нову версію з підтримкою Юнікоду, в яку також планується включити українську локалізацію.
Детальнішу інформацію про програму, а також про те, як взяти участь у локалізації можна знайти тут: http://blog.solvek.com/2008/04/blog-post.html

Ґаджет SendSMS.com.ua для відправки СМС з інтернету

Вступ

Чи доводилось вам відправляти СМСки своїм друзям та близьким з інтернету? Якщо ви проводите значну частину свого часу за комп'ютером, то я впевнений що так. В такому разі ґаджет SendSMS.com.ua саме для вас, всі українські оператори у компактному ґаджеті, та ще й ваші контакти зберігатимуться.
Я вже зустрічав у блоґах невеличкі огляди свого ґаджету для відправки СМС, на цей раз представляю вашій увазі власний розгорнутий огляд ґаджету SendSMS.com.ua. Спробую поділитись інформацією, у чому я бачу особливість цього ґаджету.
Перш за все ґаджет призначений для швидкої і безкоштовної відправки СМС на всі мобільні оператори України. Користуватись ґаджетом можуть усі, у кого є браузер, ніякого особливого програманого забезпечення не потрібно, і ваші контакти будуть доступні вам будь-де, де є доступ до інтернету.

Moneytrackin - online сервіс для ведення фінансів

Новий сервіс, повністю у стилі Web 2.0, та ще й при цьому дуже швидко розвивається, набуваючи все новіших можливостей і стаючи все зручнішим для пересічного користувача. Однією з цікавих можливостей є не просто підтримка багатьох мов, але й можливість участі будь якого користувача у локалізації сервісу - для цього розроблено простий і зручний інструмент. Тому сервіс підтримує і українську мову. Але це все ж не основне, що дає сервіс. Сервіс успішно використовує вироблені впродовж останнього часу можливості, які дають користувачу онлайн програми у стілі Web 2.0 1. Швидкий інтерфейс з використанням AJAX

Штучний інтелект для штучного інтелекту

Виявляється не лише людям потрібний штучний інтелект, але й штучному інтелекту потрібен штучний інтелект (тавтологія не моя, це все Amazon).

Amazon придумав, як у програми вбудувати штучний інтелект. Для цього вони створили спеціальний API, при цьому ваша програма може формувати задачі, які на сьогоднішній день здатна розв'язати лише людина, і за допомогою цього API передавати на спеціальний сайт, де всі, хто проходить повз може розв'язати. Таким чином створюється ілюзія, що ваша програма має інтелект.
Наприклад, людина тільки глянувши на фото зможе визначити, чи є на ній людина чи ні... Технологія від Amazon дозволяє наділяти програми такими можливостями вже сьогодні.

Google Reader - як почати?

reader1.gif
На мою особисту думку ті, хто не користуються цим сервісом багато втрачають. Як правило це списується на те, що севіс представлений лише з англійським інтерфесом, спробую написати кілька простих кроків як можна почати користуватись без особливих знань англійської.... нічого складного нема, зате новини можна читати на одному сайті практично з усього інтернету.

Аналітика вашого сайту від Google

Ґуґл пропонує власникам сайтів безкоштвний сервіс аналітики популярності сайту.
http://www.google.com/analytics
Сервіс дозволяє користувачам відслідкувати яким чином відвідувачі потрапили на сайт, що вони там робили, за словами розробників система також дозволить підвищити рентабельність сайту, збільшити кількість переходів та збільшити доходи від реклами.

Система включає близько 80 видів звітів, ви зможете дізнатись за якими ключовими словами люди переходили на ваш сайт.

Аналітика Google повністю інтегрована з сервісом AdWords.

Сервіс безкоштовний, але зареєструватись наразі можуть лише ті, хто одержав запрошення від Google.

Додаткову інформацію можна почи

Персоналізована сторінка на Google

Я спробував собі завести персоналізовану сторінку на Google - це дозволяє на одній сторінці відобразити багато важливої інформації, такої як: свіжі повідомлення на вашу скриньку GMail, новини, погоду, список важливих закладок, історію фраз, які ви шукали в гуглі.... також можна на цю ж сторінку синдикувати новини з інших сайтів за ключовими словами чи за адресою RSS, я наприклад додав собі стрічку з новими повідомленнями з IT.ridne.net (Add Content\Create a section\ ввести адресу http://it.ridne.net/rss.xml, GO).
Важливими (і часто унікальними) особливостями є можливість візуального редагування сторінки - зручно пересовувати пейджлети і висока швидкодія сайту.

Зручно її задати як Home сторінку браузера.

Мова абстрактних скінченних автоматів

AsmL це абстрактна мова скінченних автоматів (State Machine). Це імперативна мова, що грунтується на теорії абстрактних скінченних автоматів. Поточна версія , AsmL 2 (AsmL для Microsoft .NET) інтегрована з Microsoft Word і Microsoft Visual Studio.NET. У ній використовується XML і Word для словесних (literate) специфікацій. AsmL здатна повінстю взаємодіяти з іншими .NET мовами. AsmL генерує .NET збірки які можна виконвувати чи то з командного рядка, чи то із інших .NET збірок, чи то створювати COM компоненти.

AsmL орієнтована на моделювання дискретних систем. Будь-яку дискретну систему можна промоделювати за допомогою абстрактного скінченного автомата. Так можна змоделювати програму, алгоритм, апаратний елемент комп'ютера тощо. AsmL дозволяє формально гранулювати будь-яку таку систему на стани та переходи між ними, описуючи, таким чином важливі аспекти такої системи і нехтуючи неважливими.

Google обзавівся IM

Схоже Google планує не залишити поза увагою жоден із відомих інтернет сервісів....

Тепер вони обзавелись службою миттєвих повідомлень та інтернет телефонії.
Вони випустили бета версію програми Google Talk. Для користування програмою потрібно бути зареєстрованим користувачем GMail.

http://www.google.com/talk/index.html

Нова платіжна система від Google

Схоже Google надумав обзавестись власною платіжною системою.
Особливо деталей не розголошують, але деяка інформація просочується

http://www.oborot.ru/news/3372/16
http://www.oborot.ru/news/3381/16

Карти розуму

Нещодавно ознайомився із новим для себе класом програм, який називають Mindmapping, тобто щось типу карт розуму.
На мою думку дуже корисна річ для аналітиків, науковців, менеджерів і не тільки.

Програми призначені для візуалізованого представлення/редагування думок у вигляді ієрархії (дерева з одним коренем) із розгалуженням, мають, як правило, зручний функціонал розміщення вузлів графа, можна згортати і розгортати піддерева, що дає змогу ховати менш важливі моменти і концентруватись на більш важливих, тобто легше читати думку.

Mind Map - це альтернатива плоскому представленню знань у вигляді тексту природньої мови, до якого ми так звикли, проте плоский текст, на мою думку, менш природній для людського мислення ніж структуроване представлення у вигляді карт розуму. Бачачи перед очима свою думку, викладену у вигляді графу, легше робити доповлення, виправлення, а тоді вже генерувати плоский текст для наукової статті.

Панування Windows'а припиниться!?

Можливо вже скоро Windows здаватиме свої позиції як пануюча операційна система. Фірма Новел готується до випуску своєї операційної системи Linux Desktop 10, яка коштуватиме дешевше за Windows, але буде такою ж простою для пересічного користувача.

Додаткова інформація: http://www.obozrevatel.com/news/2005/4/14/7593.htm

Google Mail подвоїв об'єм поштової скриньки+

З першого квітня Gmail збільшив об'єм поштової скриньки удвічі, тепер він став 2 гігібайти! Більше того, це ще не межа, тепер розмір скриньки періодично зростає, сам GMail ще не визначився за яким принципом збільшувати об'єм скриньки, але за власними спостереженнями об'єм моєї скриньки зростає десь на 10 мег щодоби.

Багато конкурентів вже давно відреагували на такі нововведення гіганта, проте унікальність Google імхо саме у тому, що крім великого об'єму, там ще використовується супер потужна пошукова система гугла.

Додатково можна почитати тут:
http://zdnet.ru/?ID=478438

Якщо комусь дуже потрібна скринька, можна звернутись до мене за запрошенням.

Принагідно повід

Домен *.info безкоштовно

З нагоди наближення свята, дня народження Клари Цеткін 8 березня реєстратор iname.com.ua безкоштовно реєструє доменні імена, які одночасно є жіночими іменами, я от реально зареєстрував так www.anastasiyka.info
Детальна інформація тут: http://iname.com.ua/8.03.php

Світле майбутнє інтелектуальної власності

Ну ось вирішив написати невеличку футуристичну замітку про перспективи автороської винагороди за інтелектуальну діяльність (До продуктів інтелектуальної діяльності (ПІД) відноситимемо програмне забезпечення, наукові розробки, винаходи, ідеї, твори мистецтва тощо).
Основна думка полягає в тому, що до продажу ПІД буде підхід з діаметрально протилежного боку ніж зараз, якщо зараз ми в основному спочатку створюємо ПІД, а тоді шукаємо кому б то його продати (ну звичайно, часто спочатку роблять оцінку перспективності розробки, але наразі такі оцінки дуже неефективні і не систематизовані). У деяких випадках продати взагалі не реально, як це є із продуктами наукової роботи, патентування - теж справа "геморойна" і неефективна. Це все витікає з особливості ПІД: створення ПІД вимагає затрати зусиль не нижчої за будь-який інший продукт, а їх тиражування - елементарна операція.

SorceForge - всесвітній сервіс для розробників Open Source проектів

SourceForge (sourceforge.net, перекладаєтсья як кузня сирців) - це грандіозний проект, який містить велику кількість безкоштовних (та ще й з відкритим кодом) програм. Багато кому доводилось викачувати програми із цього сайту.
Але у цьому пості я хотів би описати які можливості SourceForge надає розробниками Open Source програм.
Спочатку вам потрібно зареєструвати ваш проект, для цього ви повинні бути зареєстрованим користувачем SourceForge і відправити заявку на реєстрацію, заявки розглядаються людьми, тому до реакції на заявку може пройти зо 2 дні.

Кожен проект має такі можливості:
1. Ви можете задати різні характеристики проекту, щоб користувачам було легше знайти його (мова програмування, мова інтерфейсу, ступін готовності проекту, цільова аудиторія та багато іншого)

Читання RSS без спеціального клієнта

Існує можливість читати RSS новини без інсталяції спеціального клієнта. Існує веб інтерфейс для читання стрічок RSS, заходьте на сайт http://www.bloglines.com, там потрібно зареєструватись, а далі все зрозуміло.

Крах цифрових криптографічних систем?

На сьогодні в цифрових інформаційних системах активно використовують алгоритми цифрового підпису, такі як MD5, SHA-0 і SHA-1, не зважаючи на те, що ніхто строго не довів можливість простого зламання цих алгоритмів багато серйозних систем їх використовує свято вірячи у їх незламність, навіть у нашій країні з початку цього року діє закон, що юридично прирівнює електронні підписи до традиційних, зовсім нещодавно з'явились деякі публікації, що покладають тінь сумніву на хибність таких переконань, це викликало серйозне занепокоєння у сфері цифрового захисту інформації.
Детальна інформація тут http://www.securitylab.ru/47227.html

Багато програм і операційних систем зара

DVD скоро помре!?

Така заява Біла Гейтса. Не дуже то він трудиться, щоб пояснити свою думку, але каже просто, що скоро носити сріблясті диски із записаною музикою чи фільмом буде просто смішно.

А я думав, що сьогодні якщо купувати відео-плеєр якийсь, то краще відразу DVD (або комбо), бо VHS не довго залишилось жити.

Детально:
http://www.dw-world.de/russian/0,3367,2214_A_1266437_1_A,00.html
http://www.internet.ru/index.php?itemid=9765

Новий сервіс читання новин RSS

RSS розшифровується, як Really Simple Syndication, перекладається дещо беззмістовно.... справді проста синдикація.

Прикольна ця штучка тим, що будь-хто може легко публікувати свої новини у вебі у простенькому форматі (підмножина XML), через веб. Тому і самі клієнти RSS надзвичайно прості. Також маючи новини у форматі RSS легко їх викласти на вашу домашню сторінку.

Якщо поставите собі такого клієнта, можете спробувати почитати з блоґу новин ІТ, його RSS адерса: http://newsua.blogspot.com/atom.xml

Інформація про RSS в каталозі Yandex
http://yaca.yandex.ru/yca/cat/Computers/Internet/Web_Development/rss/

Новини у форматі RSS від Yandex'a
http://yaca.yandex.ru/yca/cat/Computers/Internet/Web_Development/rss/

Syndicate content

© Інформаційні технології. Аналітика , Рідна Мережа