Andriy Peleschyshyn's blog

Конференція “UniversITy 3: IT-Startups”. Запрограмуй власну фінансову незалежність!

20 лютого 2010 року в освітньому центрі “Master Klass” завдяки плідній роботі організаторів AIESEC та i-Klass розпочнеться дводенна конференція “UniversITy 3: IT-Startups”, тематика якої присвячена аналізу сучасної ситуації ІТ ринку України та нюансів роботи стартапів напротязі періоду від оформлення ідеї до створення та реалізації продукту. Головна ціль – стимулювання талановитої молоді до втілення власних креативних розробок. Задля досягнення найбільш плідного діалогу між учасниками та спікерами формат «конференція» об’єднано з «кемпом». Наряду з класичними доповідями проходитимуть неформальні семінари, які будуть направлені на практичне закріплення набутих знань. Майстер-класи проводитимуть засновники найуспішніших українських стартапів таких як BayViewInnovations, InvisibleCRM, Viewdle. Признаки щипцов. Марина Комиссарова

Формування суспільного авторитету ВНЗ через онлайн-енциклопедію Вікіпедія

Даний матеріал був основою пленарної доповіді на щорічній науковій конференції "Computer Scince and Information Technologies" CSIT-2009, що проводилася у жовтні 2009 у Національному університеті "Львівська політехніка", У місті Львові
. Вступ

Ріст конкуренції в сфері вищої освіти та зміна підходів споживачів освітніх та наукових послуг до пошуку партнерів ставлять перед провідними навчальними закладами нові завдання по формуванню позитивного образу в суспільстві з довготривалим ефектом дії. Традиційні підходи, як то – реклама, паперове інформування уже не задовольняють вимоги сучасних споживачів інформації. Окрім того, слід зауважити, що молоді комерційні ВНЗ часто досягають більшого ефекту від рекламної кампанії, використовуючи значні фінансові ресурси, високу мобільність, та сучасні Інтернет-технології.

Проте, великі державні ВНЗ, володіють значним інформаційним потенціалом, який при належному використанні може дати принципову перевагу над конкурентами, сформувати довготривалий суспільний ефект та закріпити лідерські позиції в окремих напрямах діяльності.

Одним зі способів реалізації існуючого потенціалу є проведення робіт з повноцінного наповнення світової енциклопедичної системи Вікіпедія інформацією, яка є сформована у конкретному ВНЗ або академічному закладі. Це визначатиме ВНЗ як активного учасника формування інформаційного суспільства в Україні та засвідчить його високий науковий та освітній рівень.

Як "запозичають" мої статті

Сьогодні натрапив на чергових "копіювальників" статтей з нашого сайту http://it.ridne.net .
Шкода, що у Львові є такі люди.
Якщо цікаво, це сайт romanolly.com.ua
Наскільки я розумію, це сайт компанії “romanolly”.
На жаль, на відміну від попередніх "копіювальників" (а таких вистачає), ці відмовляються забрати статті зі сайту, а відповідають досить дивними фразами навзірець " нашому житті можна рознаховувати на все :-)", які я особисто сприймаю як хамство.
Якщо комусь доведеться мати з ними справу, задумайтеся чи потрібні вам такі партнери.

Еvernote - універсальний сервіс збереження нотаток

Розпочав публічну роботу сервіс Еvernote , який дозволяє в онлайн зберігати різноманітну інформацію як нотатки.
Сервіс має десктопного клієнта, який дозволяє підвищити комфорт роботи та виковувати деякі функції, навзірець миттєвого вирізання елементів екрану і збереження їх на сервісі.

Сервіс має можливість розпізнавання тексту в графічних образах (російська мова підтримується).
На загал, виглядає приємно.
Є два типи акаунтів - безкоштовний і преміум. Відрізняються кількістю переданих даних протягом місяця. В безкоштовному це кілька десятків мегабайт, в преміум - здається, 600Мб.

"Взлам ICQ". Реакція соціуму

Пройшов уже добрий тиждень від того часу, як WWW (особливо близькі нам сегменти) сколихнула новина про можливий взлам ICQ.
Уже відомо, що саме трапилося, і з якою метою з'явився таємничий контакт в списках користувачів ICQ. У принципі уже нема що і обговорювати.
Тому я про інше. Я про реакцію соціуму на події навколо таємничих змін у контакт-листі.
Можна сказати, що цей допис є елементом “третьої хвилі” реакції соціуму. Хвилі слабої та непомітної.
Перша хвиля була створена користувачами. Це була масова тривога на різних форумах та інших спільнотах. У цій хвилі переважали некомпентні заяви користувачів про можливий взлам комп'ютерів, користувачі займалися взаємним підтвердженням появи проблеми на взірець заяв “у мене також”. Важливим елементом хвилі стали повідомлення інтернет-ЗМІ про можливий взлам ICQ.
Друга хвиля, як це не дивно, накрила першу. Це була хвиля сакразму з приводу низької комп'ютерної грамотності користувачів, що згенерували першу хвилю. Маса вигуків навзірець “вони думають, що запит на авторизацію може зламати ICQ!!” і тому подібне.
Характерно, що ця хвиля накрила першу ще до появи офіційних роз'яснень з боку адміністрації сервісу ICQ про те, що насправді відбулося. Характерною ознакою цієї хвилі (за винятком професійних спільнот з комп'ютерної безпеки) була відсутність якогось змістовного аналізу, чому саме це не взлам.
Ну що ж, давайте трохи розберемо цю ситуацію.
Xiaomi does not turn on. user Experience

Карма як елемент бізнесу

Мова піде не про “ту” карму, а про карму – як інтегрований показник авторитетності/популярності учасника у деяких великих Веб-спільнотах.
На цей маленький допис мене наштовхнула тема на одній з таких спільнот – російській “Хабрі” - http://habrahabr.ru/blog/sandbox/44060.html , де чоловік пропонує новачкам спільноти карму в кредит.
Хоча цій конкретній темі учасник пропонує такі угоди лише з міркувань збільшення ефективності функціонування спільноти, логічно припустити, що зараз у різних великих спільнотах починає формуватися сірий ринок карми, коли авторитезація одного користувача іншим буде здійснюватися за гроші.

Нова синтетична атака у WWW

Якщо вірити ось цьому повідомленню: http://blog.trendmicro.com/more-than-a-half-a-million-web-sites-compromised/
з'явився новий троян, який з одного боку - інфікує окремі форуми на базі вразливих версій phpBB, а потім, після розміщення на серверах (використовується механізм SQL-ін'єкції), робить спроби інфікації персональних комп'ютерів відвідувачів форумів.
На мою думку, такий вид атаки є чи ненайнебезпечнішим. Адже, в даному випадку користувач може необдумано клікнути по посиланню чи завантажити файл з сайту, якому він звик довіряти та де він спілкується, можливо, роками. Тим більше, що небезпечне посилання може бути розміщене від імені його приятеля чи адміна форуму.
За даними джерела, на цей час постраждало до півмільйона (!) сайтів.

Оголошення про ліцензування бакалаврату 6.040303 «Системний аналіз»

Національний університет «Львівська політехніка»
ліцензує діяльність з надання освітніх послуг
галузі знань 0403 «Системні науки та кібернетика» з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»
за напрямом 6.040303 «Системний аналіз»

Системний аналіз у технічній галузі орієнтований на вирішення системних проблем аналізу та створення комп’ютерних, комунікаційних, інформаційних та інших технічних систем, і ґрунтується на принципах інженерних наук, імітаційному та інформаційному моделюванні об’єктів і процесів та націлений на застосування в конкретних проектах, розробленнях, прикладних дослідженнях і дослідницько-конструкторських роботах.
Бакалавр з напряму «Системний аналіз» за професійним спрямуванням «Системний аналіз» може обіймати посади інженерно-технічного персоналу, а його функціональні обов'язки можуть бути в межах від участі в наукових та виробничих дослідженнях до менеджменту та маркетингу.
Типовими посадами фахівця в галузі системного аналізу є системний аналітик, інформаційний аналітик, логістик, архітектор даних і знань, адміністратор баз даних і знань, інформаційний менеджер, розробник проектів, аналітик з комп'ютерних комунікацій, редактор контенту комп'ютерних систем, науковий співробітник, інженер з автоматизованих систем керування виробництвом, інженер з комп'ютерних систем, інженер з програмного забезпечення комп'ютерів, конструктор комп'ютерних систем, інженер-програміст, програміст прикладний, програміст системний.

Відзначаємо 30-ту річницю електронного спаму

30 років тому, 1 травня 1978 року маркетолог фірми DEC здійснив розсилку небажаного електронного листа адресатам мережі Arpanet. Усього и даними розсилка охоплювала біля 400 адресів.
З текстом цього пам'ятного листа можна ознайомитися тут
http://www.templetons.com/brad/spamreact.html#msg
Там же ж є і тодішні реакції користувачів на цей спам. Досить жорсткі я для абсолютно нового феномену, з вимогою блокування хоста. Чесно кажучи, мене це наштовхнуло на думку, що можливо, цей випадок був не перший, а "перший задокументований".
Можливо, щоправда, що поява таких розсилок була прогнозованою, і люди уже усвідомлювали їх небезпеку (за аналогією з паперовим спамом).

За рівнем проникнення і використання ІКТ Україна випередила Росію і Казахстан

9 квітня опублікований Глобальний звіт з інформаційних технологій за 2007-2008 (The Global Information Technology Report 2007-2008). Звіт підготовлений Всесвітнім економічним форумом у співпраці з INSEAD - провідною міжнародною бізнес-школою.

Звіт складений на основі Показника мережної готовності (ПМГ), який використовується для оцінки готовності суспільства використовувати досягнення інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

ПМГ базується на трьох основних показниках, які визначають:

- Макроекономічне та регуляторне середовище для розвитку ІКТ, створене в суспільстві
- Готовність до використання ІКТ окремими особами, бізнесом та владою
- Рівень використання ІКТ названими зацікавленими сторонами.

Кожен з цих трьох основних показників, у свою чергу, визначається кількома десятками індикаторів.

Починаючи з 2001 р., коли Глобальний звіт з інформаційних технологій вперше був складений, він став цінним та унікальним інструментом для визначення сильних та слабких сторін країни в сфері ІКТ, а також оцінювачем прогресу у цій сфері.

Відповідно до звіту, Україна займає 70 місце серед 127 країн. Найбільш розвинутою у сфері ІКТ державою в світі є Данія, після неї йдуть Швеція, Швейцарія, США, Сінгапур, Фінляндія, Нідерланди, Ісландія, Корея та Норвегія. Україна за минулий рік піднялася на 5 позицій, випередивши Росію, яка опустилася з 70 на 72 місце та Казахстан, який піднявся із 73 на 71 місце.

Оригінальне джерело - сайт АПІТУ. http://apitu.org.ua/node/651

Подарунок для Цьоці Асі. ICQ та інтелектуальна власність.

Найпопулярнішим сервісом миттєвих повідомлень на просторах СНД була і є така собі ICQ. Якось так історично склалося, що не мати і не користати ICQ є практично моветоном для активного користувача Інтернету в наших краях. Навіть мене, що я дуже не люблю цей сервіс, життя таки заставляє інколи ним користати.
Проте є речі, які виділяють “Асю” з числа подібних сервісів. Притому не в кращу сторону (хоча інші сервіси миттєвих повідомлень також дуже далекі не те, що від ідеалу, а просто від нормальної телекомунікаційної служби).
Зупинюся на одній особливосі ICQ. Дуже суттєвій. Чи пробував хтось читати угоду користувача, коли підписував її при активації сервісу? Там є справжній шедевр. А всласне ось тут http://www.icq.com/legal/policy.html

Сайт про електронні книги

Рекомендуємо вашій увазі новий щойно започаткований сайт, присвячений тематиці спеціалізованих пристроїв для читання електронних книг - Електронні книги та читалки

Ідея, час якої настав

У продовж останніх років одною з найважливіших задач сайтобудування є задача популяризації сайту.
Існують різні підходи до вирішення даної задачі. Проте, для більшості з них характерним є боротьба за покращання позиції сайту в пошукових системах. Дана задача вимагає досить компексного аналізу сайту на всіх етапах розв'язання. Причому аналізу достатньо специфічного – аналізу не стільки “внутрішнього”, коли аналізується вміст, структура чи журнали сайту, а “зовнішнього”, коли аналізується ставлення WWW до сайту.

Інформаційне суспільство по-українськи

Десь весною цього року (ще до парламентської кризи) ВРУ прийняла, а Президент підписав закон "Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки".

Закон сам по собі чарівний. Прочитав. Одна суцільна декларація. При тому безсистемна. Єдині цифри, що є в законі - це роки :). Іншої конкретики також катма.

Ну Бог з ним.
Прикололо інше.
Натрапив на сторінку http://www.stc.gov.ua/uk/publish/article/56836 , де мають бути "план заходів з виконання завдань, передбачених Законом України "Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки"" - а це вже цікавіше і ближче до життя.

Але на жаль, після клацу на лінк " „Про затвердження плану заходів з виконання завдань, передбачених Законом України "Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки”" де власне, напевне і є напевно перелік заходів включно фінансуванням, виконавцями і термінами потрапляю на сторінку з печальним текстом
"Цього документу немає в базі даних "

Отака вона, реальність інформаційного суспільства в Україні. :(

Google Bombing. 3 роки за образу Президента Польщі

3 роки ув'язнення загрожує поляку, який використав технологію розкрутки сайту за допомогою зовнішніх посилань з метою образи Президента Польщі. Він успішно досягнув того, що за одним лайливим польським словом офіційний сайт Президента Польщі кілька місяців займав перше місце на Гуглі.
Такий вид "оптимізації" не є чимось новим, і має навіть власний термін - Google Bombing. І ніби (за деякою інформацією з тематичних форумів) Google якось пробує від нього захиститися, але видно, поки що не дуже успішно. Новим тут є притягнення чоловіка до кримінальної відповідальності за такі дії. Звичайно, така справа нова для правосуддя, тому не виключено, що жорсткої кари не буде, проте сам факт такого "бомбування" встановлено достеменно.
Детальніше про справу можна почитати тут http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4477719.html

Google Labeler. ШІ для ШІ версія друга.

Ось тут Штучний інтелект для штучного інтелекту на нашому сайті Сергієм Адамчуком уже піднімалося питання того, що штучний інтелект потребує не раз зовнішньої підтримки, яка приходить у формі залучення рядових користувачів Інтернету до виконання рутинно-інтелектуальних дій. Такий собі "Штучний інтелект для штучного інтелекту". У першу чергу це стосується задач розпізнавання графічних образів.
Звичайно, такий підхід вимагає мотивації користувачів. А платити ніхто не хоче. І тоді замість матеріальної мотивації використовується, скажемо так, слабкість людського духу.
Мені відомі випадки, коли такі задачі доручалися людям взамін за доступ до порно ресурсів. Тобто для входу в закриту зону сайту з порноконтентом користувач повинен був розпізнати капчу або щось подібне, яка насправді не була оригінальною капчою порносайту, а зображенням з якогось сайту, де вона була бар'єром на шляху бота. Коли користувач правильно розпізнавав капчу, бот виконував свою "чорну" справу, а користувач добирався до такого бажаного контенту.
Але виявляється, хіть не єдина людська слабкість, що дає можливість запрягти людину у таку специфічну діяльність. Азарт - ось наступна вада людини, що стала використувуватися у подібних задачах.
Проте, на цей раз, азарт користувачів використовують не якісь безіменні хакери чи бездушні боти, а, як це не дивно, сам Google. Як це відбувається і для чого? Якщо вам цікаво подивитися, то вам сюди - http://images.google.com/imagelabeler/

Мета-таг unavailable_after. Новий стандарт від Google

Google знову задає новий стандарт для пошукових систем.
Після появи ряду нових технологій та розширень, зокрема технології sitemap, це вже стає доброю традицією.
На цей раз Google пропонує певний контроль за часом зберігання сторінки в кеші пошукової системи. З цією метою він уводить новий мета-таг unavailable_after.
Суть нововедення наступна. Даним тегом Веб-майстер може зазначити, доки дана сторінка зберігатиме актуальність і відповідно, доки її доцільно зберігати в БД пошукової системи.
Ось приклад такого визначення

Як відзначають аналітики на тематичних блогах і форумах, особливо цінним даний таг є для електронних магазинів, де таким чином можна описувати актуальність розміщених пропозицій (щоби вони потім не уводили в оману у результатах пошуку Google), та для різного роду видань, у яких є безкоштовні та платні розділи. Наприклад, цей таг може стати у пригоді, якщо планується переміщення матеріалу з безкоштовної в платну зону.

Google тестує AdSense для мобільних пристроїв

Згідно з інформацією MobiAd http://www.mobiadnews.com/?p=879 Google розпочав тестування рекламної системи AdSense для мобільних телефонів.
Тестування закрите, потрапити туди можна лише за запрошенням від Google.

На мобільну реклама накладаються досить сильні обмеження по розміру - дві стрічки тексту по 12-18 символів. Окремо є ще стрічка адреси сайт та телефон для контакту.
В даний момент передбачено таргетинг на ряд розвинутих країн.
Загальні принципи визначення ціни реклами та прибутку рекламної площадки ніби ті самі, що для традиційного Google Adsense

Google Desktop для платформи Linux

Приємна новина для користувачів Лінукса на робочих станціях. Google випустив у світ свій популярний пошук по локальному комп'ютеру Google Desktop для платформи Linux. Раніше свою популярність Google Desktop набував на машинах з Windows.
Такий крок знову ж свідчить про підтримкою Google платформи Linux, проте сам Google Desktop до відкритого ПЗ не відноситься.
Розробники стверджують, що підтримуються версії Debian 4.0, Fedora Core 6, Ubuntu 6.10, Novell Suse 10.1 та Red Hat 5. Графічний інтерфейс працює під KDE та GNOME.
Лежить даний програмний продукт тут http://desktop.google.com/linux

USB-флешки. Остерігайтеся випадкових зв'язків.

Користувачі ПК останні роки плавно змінюють у задачах оперативного обміну інформацією традиційні дискетки на usb-носії. Це зручно, просто, ефективно. Аналогія між дискетою і флешкою насправді увійшла в життя досить глибоко.
Користувачі не задумуються над однією важливою особливістю флешки. Вона містить драйвер, який встановлюється на комп'ютер користувача при першому використанні носія.
Ця особливість USB-носіїв дає шанс здійснювати певного виду атаки на компютер користувача.
Прикладом такої атаки може служити випадок, що трапився на одній з парковок Лондона, де було розкидано кілька (?) флешок, які потім виявилися носіями шкідливого коду, що дозволяв викрасти банківські коди доступу та паролі користувачів. Про кількість флешок, та про кількість необачливих користувачів, що позасували собі до комп'ютера ці носії на жаль у повідомленні за адресою http://www.theregister.co.uk/2007/04/25/usb_malware/

Syndicate content

© Інформаційні технології. Аналітика , Рідна Мережа