Oleksandr Berezko's blog

Google Chrome - мисливець на ослів та вогняних лисів?

Нещодавно Google оголосив про випуск власного браузера з відкритим кодом під назвою Chrome.

Без сумніву, сьогодні чи не кожна людина розумової праці проводить онлайн (читай - за браузером) значний відрізок як свого робочого часу, так і дозвілля, і зовсім не дивно, що Інтернет-гігант Google вирішив вийти на цей ринок зі своїм власним продуктом.

Мета - подальше завоювання аудиторії Вебу шляхом збору різноманітних статистичних даних та залучення користувачів до проектів Google (вже навіть на рекламному скріншоті програми можна помітити картинки з Google Maps, Blogger, Orkut, Gmail тощо). Очевидно, компанію вже давно не влаштовує співпраця з Mozilla не рівні тулбарів до Firefox. Мабуть, першим публічним "дзвоником" процесу отримання "самостійності" можна вважати зникнення реферальних посилань "Firefox + Google Toolbar", якими в свій час рясніла система Adsense.

OpenID – ідентифікація для Вебу 2.0


Що це таке?
OpenID (http://openid.net) – це відкрита розподілена безкоштовна інфраструктура для користувацько-орієнтованої ідентифікації у Вебі.

Чому це потрібно?
Сукупність нових технологій та підходів до розробки й експлуатації Веб-ресурсів (Веб 2.0 - http://it.ridne.net/web2-overview) диктують учасникам великої гри під назвою "WWW" нові правила. Якісним проривом, наприклад, стало переведення рядового користувача Інтернету зі споживача інформації у ранг повноцінного он-лайн видавця контенту – від коментарів до чужих статей і дописів на форумах до величезних авторських опусів у власному блозі. Веб еволюціонував від read до read/write, що внесло принципові зміни до самої його структури і логіки побудови.

Веб 2.0 та Семантичний Веб

ВЕБ 2.0 ТА СЕМАНТИЧНИЙ ВЕБ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПЕРСПЕКТИВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ WWW

А.М. Пелещишин, О.Л. Березко

Вступ
Сьогодні Всесвітня павутина (World Wide Web) є безпрецендентним за своїми розмірами, багатоплановістю, динамічністю, доступністю, розподіленістю та темпами зростання обсягів контенту інформаційним ресурсом. Кількість користувачів Інтернету є надзвичайно великою (близько мільярда) і продовжує невпинно зростати.
Впродовж останніх років у розвитку Інтернету можна виділити ряд тенденцій, які стали визначальними. Їх підгрунтям є нові технології та підходи до розробки, підтримки, використання Веб-ресурсів, обміну інформацією між ними тощо. Ці підходи і технології отримали спільну назву “Веб 2.0” і позиціонуються багатьма дослідниками Вебу як новий якісний крок у розвитку Інтернету.

Syndicate content

© Інформаційні технології. Аналітика , Рідна Мережа